Benoemingskunst

Irene zag op Twitter een interessante vraag voorbijkomen. Ze komt met types thuis die niet overeenstemmen met de partner waarop ze zou vallen. Zo lijkt ze wel goed in het benoemen van de eigenschappen waaraan de partner moet voldoen, maar dat blijkt in de praktijk dus niet al te zwaar te wegen allemaal. De vraag van de dag gaat dan ook over die eigenschappen.

Irene

Vandaag zag ik een interessante vraag op de Twitters voorbijkomen, waarop ik jullie het antwoord vanzelfsprekend schuldig moet blijven. Ik ben er met mijn 53ste namelijk achter gekomen, dat ik zeer slecht ben in het benoemen van die zo vurig gewenste eigenschappen in een eventuele partner. Ik zou persoonlijk dus stellen, dat ik al blij ben als er een klik aanwezig is.

Verder valt het me op, dat ik altijd met types thuiskom, die totaal niet overeenstemmen met de partner waarop ik zogenaamd zou vallen. In eerste instantie.

Nu vraag je je natuurlijk gelijk af, wat was die verrekte vraag dan?

Komt ‘ie:

“Wat vinden jullie, naast de universele basisvoorwaarden, ook belangrijke eigenschappen die jullie graag in jullie partner terugzien?”

Ik kan me verbazen over de antwoorden, die ik dan onder zo’n vraag teruglees. Eigenschappen als: ‘besluitvaardigheid’. ‘Vermogen tot zelfreflectie’. ‘Kunnen praten over emoties’. En: ‘waardering kunnen tonen’. Maar ook: ‘dat ‘ie grappig is’. En bijvoorbeeld: ‘investeren in je relatie’. ‘Communiceren’. ‘Respect voor elkaar’. ‘Waardering voor elkaar’. ‘Open zijn naar elkaar’. En gaat u zo maar even door.

Eerlijk is eerlijk. Ik heb een paar relaties gehad en onderhouden. Weliswaar kortdurend, maar dan toch! Het viel me daarna altijd op, dat ik bij de volgende partner extra alert was op specifieke oneigenlijke voorvallen, die ik bij mijn vorige partner klaarblijkelijk als kiespijn had kunnen missen. Of eigenschappen die ik misschien wel zou willen terugzien, maar waarvan ik het dus zo moeilijk vond ze precies te benoemen.

Maar goed, soms vraag ik me dus vertwijfeld af, of ik wellicht een andere schoolkeuze had moeten maken om die specifieke benoemingskunst machtig te worden. Of wellicht dat ik daarin niet al te veel stil sta bij specifieke eigenschappen. Ik heb de neiging om immers meer op het totaalplaatje te letten.

Aan één ding wil ik me absoluut niet schuldig maken, en dat is mijn partner trachten te veranderen. Daar! Heb ik toch nog iets kunnen benoemen. Wat jij, Annelies?

Annelies

Nou, daar heb je een onderwerp te pakken waar ik doorgaans ook wel een aardige mening over heb. Nu heb ik sinds een maandje of 8 zelf een aardig lief exemplaar aan mijn zijde. Daarvoor heb ik ook behoorlijk geoefend zal ik maar zeggen, en heb ik alle tijd gehad om na te denken over eigenschappen. 

Zo wilde ik iemand die behept is met de eigenschap ‘aandacht geven’ en ‘sexy’ uiteraard, als in, af en toe een poging doen tot flirten om het leuk te houden. Verder zou het ook niet verkeerd zijn als iemand niet zou roken (dat is helaas mislukt). Toen ik nog wel eens op een dating app zat, vond ik ook lengte (van het lichaam vooral) ook belangrijk. Ik ben zelf vrij lang met 181 centimeter, en ik vond iemand die korter is dan ik toch altijd wat sneu. Ook oppervlakkigheid is mij niet vreemd en ik vond dus ook goede smaak in kleding en schoenen best wel fijn. 

Alle eigenschappen die jij noemt, vind ik niet echt eigenschappen van een persoon. Dat vind ik meer inherent aan de relatie die je met elkaar wilt hebben. Er zijn natuurlijk stellen prima gelukkig terwijl ze helemaal niet vaak diepgaande gesprekken hebben en in veel lange huwelijken is respect ook allang niet meer heel belangrijk. Men duldt elkaar. Je kan prima bij elkaar zijn omdat je financieel nou eenmaal een lekker leven samen hebt opgebouwd en nouja, fijn als je dan een beetje met elkaar overweg kan. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Wat ik wel heb geleerd afgelopen tijd, is dat zogenaamde gewenste eigenschappen nogal onderhevig zijn aan je eigen gedrag en eigen eigenschappen. Je hebt lang niet altijd goed voor ogen wat bij je past en wat je zelf nodig hebt. Dus formuleer je eigenschappen die je misschien beter eerst eens bij jezelf kunt zoeken. En soms zijn bepaalde eigenschappen misschien niet makkelijk om mee om te gaan, maar het kan precies zijn wat goed voor je is. Daar groei je dan van, en als je relatie wel snor zit, kun je samen groeien.

Maar precies wat je zegt: iemand willen veranderen werkt voor niemand lekker! Ik zeg: vergeet al die eigenschappen. Kijk vooral wat iemand toevoegt aan je leven en of het fijn is. Van iemand houden doe je niet ‘ondanks’ de vervelende eigenschappen, maar ‘inclusief’ vervelende eigenschappen. Toch?