Ontbijt

Breek de dag tik een eitje! Verse koffie, warme broodjes of gewoon een boterham met pindakaas in de file. Annelies en Nanda zijn allebei gek op eten en zeker op het ontbijt. Het maakt ze niet uit wat het ontbijt te bieden heeft, als het er maar is…!

Annelies 

Weet je hoe lekker ik ontbijt vind? Meestal kom ik daar tijdens een weekendje weg of een vakantie weer opnieuw achter. Doordeweeks heb ik eigenlijk standaard te weinig tijd om fatsoenlijk van een ontbijt te genieten. Ik smeer wel een boterham hoor en soms heb ik tijd om hem even thuis op te eten, maar vaak genoeg moet ie mee de auto in en eet ik hem onderweg op. Ik kan me ook heel slecht voorstellen dat mensen pas rond 11 uur of soms pas rond lunchtijd hun eerste eten naar binnen werken. Ik functioneer gewoon niet zonder iets te eten voor ik de deur uitga. Dan word ik bloedchagrijnig. Sowieso met gebrek aan eten word ik niet te genieten, ook later op de dag. Need food! Ontbijt is echt zo fijn als je er wel de tijd voor hebt. Broodje met wat lekkers, sapje, theetje, soms koffie, goed gezelschap is helemaal fijn. Ik kan altijd genieten van de zondagochtendontbijtjes bij m’n vader thuis. Dan staan er lekkere broodjes uit de oven, lekker beleg en lekkere sapjes. En dan zitten we met z’n allen gewoon gezellig wakker te worden. Ik kan me dan ook helemaal volvreten, misschien niet zo charmant, maar wel lekker. Voordeel is dat ik dan in de middag niet zoveel meer hoef te eten. Als ik in het buitenland ben is zo’n ontbijt ook erg lekker. Hangt wel erg van het hotel af, want op sommige plekken is het ontbijt verschrikkelijk. Zo heb ik in Garda geloof ik wel het slechtste ontbijt ooit gehad. Droge broodjes, beleg dat helemaal warm was geworden, oploskoffie, bah. Gelukkig heb ik op veel andere plekken wel echt heel prima ontbeten, met zoveel keuze dat je je de eerste ochtend zo vol eet dat je daarna niet meer kan bewegen ;). Oh en weet je wat ook uitermate fijn is? Ontbijt op bed. Dat je wakker wordt en de koffie al ruikt en de geur van verse broodjes. En dat iemand dan helemaal die moeite heeft genomen om het naar boven te brengen en mij gelukkig te maken. Al hoeft het voor mij niet eens per se op bed, gewoon een mooi opgemaakte tafel als verrassing als ik beneden kom is ook al top. Dat is wel al even geleden allemaal. Wel maakt mijn beste vriend af en toe lekkere croissantjes uit de oven en verrast me daar dan wel eens mee (handig om met zo iemand samen te wonen haha). Dus, ontbijt verdient wat mij betreft deze ode. Hoe zit het met jouw ontbijtgewoontes?

Nanda 

Ontbijt is heaven! Het is de lekkerste maaltijd van de dag, het is waar ik m’n bed voor uit kom, het is waar ik ’s avonds eerder voor naar bed ga, want het eerstvolgende wat ik dan weer doe is namelijk ontbijten. Vroeger thuis maakte m’n moeder altijd 2 boterhammen met jam voor ons klaar met een kop thee voor we naar school moesten. Toen ik groot genoeg was om m’n eigen eten te regelen heb ik jarenlang ’s ochtends 2 plakken ontbijtkoek of Friese kruidkoek – dat was de variatie die ik aanbracht – met boter in m’n tas gegooid en at dat in de trein/auto/op school/op kantoor op. Direct uit bed kan ik nou eenmaal niet heel veel eten op een of andere manier. De laatste jaren ontbijt ik veel gevarieerder en gezonder. Al val ik doordeweeks wel vaak terug op een bakje yoghurt of kwark met fruit en m’n homemade granola. Toch probeer ik daar zoveel mogelijk een feestje van te maken hoor. Appelstukjes karameliseren in de honing, wat rozijntjes erbij en kaneel of koekkruiden eroverheen, smullen! Maar een bak vol met vers (zomer)fruit kan ik ook enorm van genieten. Weet ik dat ik iets langer door moet die ochtend of ga sporten of skiles moet geven, dan maak ik een goede kom met havermout en plantaardige melk. En ook daar gooi ik vaak fruit doorheen, of gehakte noten, of waar ik dan ook zin in heb. Brood eet ik vrijwel nooit als ontbijt, te saai en ik vind andere dingen lekkerder dan brood 😉 Maar een zondagochtend met warme croissants en broodjes en honderd soorten beleg vind ik ook heeeeeerlijk! Dan doe ik hetzelfde wat jij doet: bunkeren! Ik kan daar zo ontzettend van genieten inderdaad. Helemaal als het voor je wordt gemaakt. Heel heel heel soms ga ik weleens ontbijten in de stad. Of eigenlijk is het meer een soort brunch dan. Gelukkig heeft Haarlem veel leuke plekken waar dat kan, zoals Anne&Max bijvoorbeeld. Al kom ik daar niet meer, aangezien je moet hink-stap-springen over de kinderwagens en hippe dertigers met hun (krijsende) kroost. Van ontbijt word ik dus echt erg blij. Zeker als je een goed uitziende man bent en mij wakker maakt met verse koffie en croissants. Ik zie nu een George Clooney look-a-like voor me, die in z’n boxer en een blad vol lekkers de slaapkamer binnenkomt. Bestaan ze zo? *zucht* Is het te vroeg voor wijn nu?