Vandalisme? Heel gedoe!

In de beste steden komt het voor: vandalisme. Bewust of per ongeluk door teveel alcohol, maar het is toch knap vervelend als het met jouw spullen gebeurt. Het overkwam An en Nan allebei al eens.

Annelies

Ik moet dus met mijn fiets naar de fietsenmaker. Niet omdat er een lampje stuk is of mijn band geplakt moet, maar omdat een stel dronken lui in mijn fiets verstrikt zijn geraakt. Denk ik, want ik heb eigenlijk geen idee wat er is gebeurd. Ik vond mijn fiets op een ochtend op de grond voor het fietsenrek in de straat, waar hij overigens met kettingslot aan vast hing. Op een magische manier hing het kettingslot nog gesloten aan het rek en lag de fiets dus op de grond. Magie zeg ik je. Maar de remkabels waren helemaal los getrokken, het spatbord hing er helemaal af en ben benieuwd of m’n lichten het nog doen. Of iemand anders heeft zijn fiets uit mijn fiets los willen trekken en heeft daarbij niet echt logistiek inzicht gehad. Maar gezien de buurt waarin we wonen, denk ik toch dronken lui. Ik vind het wel redelijk schandalig. Ik begrijp dat als je in een stad in een drukke straat gaat wonen, je het risico loopt dat je spullen eraan gaan. Sommige mensen hebben nu eenmaal het inzicht van een ei als ze dronken naar huis lopen of fietsen en andermans spullen zijn dan niks meer waard. Zo heb ik op m’n vorige auto ook al eens een fikse kras gehad, gelukkig net weg te poetsen met een kleurstift, maar het is toch even slikken als je maandagochtend je auto ziet en dan krassen ontdekt. Ik zou het liefst die knakkers die dat doen opsporen en een paar krassen op hen zetten. Maar dat mag natuurlijk niet. Ondertussen ben ik wel superblij met mijn goeie fietsenmaker om de hoek, die gewoon in een paar uurtjes mijn fiets repareert en dan niet eens de hoofdprijs rekent. Dat scheelt dan toch weer. Met de auto is het wel anders helaas, dan kost een beetje vandalisme best wat geld als je pech hebt, want de verzekering dekt dat ook lang niet in alle gevallen. Dus beter blijven ze van m’n mooie nieuwe autootje af. Anyway, vandalig schandalig, ik kan er heel boos om worden maar je doet er zo weinig aan. Kan wel overal camera’s ophangen maar dan nog. Moeten die vandalen ook weer opgespoord worden en dat kost al meer dan mijn kapotte fiets. Pfft, ik ga zo m’n fiets weer ophalen in elk geval, weer shiny en nieuw. Daarna maar een wijntje, met mate 😉

Nanda

Hou maar op! Ik weet er alles van. Zeker toen ik nog midden in het centrum woonde. Op een gegeven moment was het bijna elk weekend wel raak met mijn auto of fiets. Helaas hebben ze m’n auto toen iets vaker te grazen genomen dan mijn fiets. Zo hebben ze een keer op mijn dak van m’n auto staan dansen, ik maak geen grap. Hele dak naar de filistijnen. Elke maandagochtend was het toch weer een soort van spannend hoe je je auto zou aantreffen. Ook weleens gehad dat iemand wat moeite had met inparkeren en m’n halve zij- en voorkant had meegenomen. Uiteraard was dit het werk van een vrouw en had ze gelukkig een briefje achtergelaten. Dat was dus meestal niet het geval. Meestal waren het inderdaad dronken gasten die het leuk vinden om je spiegel eraf te trappen, je antenne te slopen, een paar krassen erbij te plaatsen, de inhoud van hun maag op je motorkap te legen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Helaas houdt je verzekering dus geen rekening met vandalisme en ging ik in rap tempo omlaag met m’n schadevrije jaren en omhoog met m’n premie. En daar kan ik zo boos om worden. Zelfs als ik dronken ben komt het niet in me op om spullen van een ander te slopen. De eencelligen van deze wereld denken daar toch anders over en drinken die ene hersencel waarschijnlijk weg en weten niet meer wat normaal is en wat niet. Ook mijn fiets is dus weleens gesloopt. Maar met dusdanig grof geweld, dat die meteen bij het oud ijzer kon. Met een stalen buis hadden ze m’n frame in elkaar geslagen. Waarom?! Ga lekker hardlopen op de A9 als je zo gefrustreerd bent, maar blijf met je poten van andermans spullen af! Nu ik verhuisd ben uit de binnenstad, gaat het wel beter. Hoewel een paar maanden geleden hier dus ook een mongool door de straat is gegaan en bij een aantal auto’s aan de spiegels heeft gezeten. Die van mij was redelijk naar z’n grootje, maar dankzij vader van vriendje met garagebedrijf weer snel en redelijk goedkoop gemaakt. Maar ja, wel weer aangifte doen en de hele handel. In de hoop dat die eikels ooit een keer gepakt worden. Grrr, kan er zo kwaad om worden! Doe inderdaad maar een wijntje!