Aardappelhoofd

Annelies at na lange tijd weer eens patat en kwam tot de ontdekking dat ze eigenlijk een behoorlijke potato head is. Nanda daarentegen heeft misschien wel iets teveel patat gegeten en eet nu liever wat anders als het om een makkelijke maaltijd gaat.

Annelies

Wow, Nanda, ik heb deze week eindelijk weer eens frietjes gegeten. Met een frikandel speciaal en draadjesvleeskroket erbij. Niet zo bijzonder toch, zou je zeggen. Maar ik heb het al meer dan een maand niet gegeten en dat is lang voor mij. Je moet ook even snappen hoe lekker friet voor mij is en hoe ik stiekem aan gewend ben. Vroeger bij mijn ouders thuis kregen we op zaterdag altijd frietjes. Tussen de middag, jawel, dus toen ik in de pubertijd wel eens uitging en pas laat uit bed kwam, kon ik ontbijten met patat. Oh trouwens, wist je dat ze op veel plekken patat zeggen en op andere plekken friet? Schijnt regiogebonden te zijn. Anyway, ik kreeg het soms voor elkaar om twee of drie keer per weekend friet te eten. Bij mijn oom en tante aten ze namelijk vaak op vrijdagavond al frietjes, dus ging ik daar wel eens eten. En soms aten ze bij een andere oom en tante zaterdagavond friet. Dus als ik dat slim aanpakte was het een megavreetfestijn. Ik kon het hebben, ben nooit dik geweest. Gezond is anders natuurlijk, maar ik was altijd dol op frietjes. Vooral zelf gesneden was altijd flink bunkeren. Er gaat niks boven verse piepers die twee keer gebakken worden en met een knapperige korstje en brosse binnenkant de frituurpan uit komen. Mijn ouders hielden er trouwens ook van om ’s avonds nog een kleine portie te bakken als ze lekkere trek hadden. Als ik dan niet kon slapen, kreeg ik er ook een paar. Hemels. Dus daar associeer ik het ook een beetje mee denk ik. Later toen ik op mezelf woonde werd het wel snel minder. Ik had zelf geen frituurpan en moest het dus in de snackbar halen. De eerste 3 jaar in Groningen, waar ik studeerde, wist ik geloof ik amper waar de snackbar in de buurt was. Pas in het laatste jaar woonde ik met 3 snackbars in een straal van 200 meter. Niet dat ik toen ging overcompenseren, ik haalde toen ongeveer 1x per maand frietjes. Nu in Haarlem is dat eigenlijk niet heel anders, de ene maand wat vaker dan de andere maand. Alleen nu al van voor de kerst geen frietjes meer gegeten. Dus ik heb nu woensdag een grote portie gehaald en onwijs genoten. Zo. Boem. Dat voelt goed ;). Ben jij ook zo’n potato head?

Nanda

Haha…nee ik ben niet zo’n potato head, anymore. Toevallig had ik het er van de week nog met een vriendin over. Patat eten is niet meer zo’n feest zoals het vroeger was. Sterker nog, ik vind het niet zo heel erg lekker meer. Sowieso heb ik (al bijna 10 jaar) geen frituurpan in huis. Alleen toen ik samenwoonde, hij was nogal verslaafd aan slecht eten en met name de frituurpan. Dus toen at ik bijna wekelijks wel patat met wat erbij, was het niet thuis dan was het wel bij z’n ouders. Toppunt van makkelijk. Ook op de middelbare school was het vrij standaard op na schooltijd patat te halen met een frikandel speciaal. Dat was echt smullen! En toen konden we het ook nog allemaal makkelijk hebben zonder een grammetje aan te komen. Na je 30e is dat wel anders, dus pas maar op 😉 En ik weet op de basisschool als m’n moeder op woensdagmiddag met ons naar de markt ging, we soms weleens zo’n zak patat mochten. Ook dat was echt een groot feest. Alle patat die helemaal onder mayonaise..hmmmm zo lekker was dat!
Maar tegenwoordig eet ik het dus nauwelijks meer. Ik vind het niet zo lekker meer. Als ik geen zin heb om te koken eet ik liever sushi, Indonesisch of van de Thai. Ik zal niet zo snel meer naar de snackbar lopen. Zelfs toen we laatst na een avond stappen in de snackbar belandden kreeg ik m’n bakje patat niet op. Het smaakte me niet. Terwijl een vette hap na een avond waar de alcohol rijkelijk vloeide er toch altijd wel goed in gaat. De kaassoufflé smaakte des te lekkerder. Een kroket kan ik ook ontzettend lekker vinden. Net als bitterballen, graag in combinatie met wijn. Maar patat…nee. Heel, heel soms haal ik nog weleens een ras patat, maar ook dat valt uiteindelijk altijd weer tegen. En dus heb ik eigenlijk ook besloten dat ik het gewoon niet meer haal. Het geeft me niet meer de voldoening zoals vroeger geloof ik. Valt het je trouwens op dat jij zowel patat als friet zegt? Maar nu je in Noord-Holland woont is het dus wel patat he. Friet eten ze in het zuiden van het land. Wij eten patat. Anyway…bitterballen met wijn dan maar?