Huizenjacht

Het jachtseizoen is geopend! Annelies is namelijk bij de hypotheekadviseur geweest en is nu dus op huizenjacht! En Nanda is dat stiekem ook…

Nanda

Je bent dus op huizenjacht? Cool! Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op je. Ik wil ook echt graag verhuizen, het liefste naar een koophuis. Maar m’n huidige situatie laat dat helaas even niet toe. Dan toch maar die rijke vent zien te vinden 😉 Een ander huurhuis is natuurlijk wel een optie, maar dat is ook nog niet zo heel makkelijk te vinden. M’n eisen worden in de loop de jaren steeds hoger en daarmee dus ook de prijs die voor een huis wordt gevraagd. Bovendien heb ik nu een behoorlijke oppervlakte voor de prijs die ik betaal. Neemt niet weg dat ik weg wil uit dit huis, uit de straat, uit de buurt. Bovendien is de verhuurder meer een soort huisjesmelker. Komt bij dat ik grotendeels nog met de meubels zit die ik gekocht heb toen m’n relatie waar ik mee samenwoonde uit ging. En aangezien dat niet heel soepel ging en meneer liever alles voor zichzelf hield, moest ik het doen van een klein budget. Hallo Ikea! En laat de Ikea nou niet echt de stijl zijn waar ik van hou. Tijd voor verandering dus. Beetje bij beetje worden de meubels vervangen en komt er een andere stijl in huis. Mijn stijl. Daarom vind ik het dus ook zo leuk om bij anderen binnen te kijken. Om inspiratie op te doen. Het brengt je altijd weer op ideeën om het zelf thuis toe te passen. Ik word dus blij van huizen kijken. En bij anderen naar binnen kijken. Maar het leuke van huizen kijken is natuurlijk ook om juist door die stijl van een ander heen te kunnen kijken en proberen in te beelden hoe je er jouw (t)huis van kan gaan maken. En dat gaat verder dan een andere keuken/badkamer of andere kleur op de muren. Misschien geeft het meer ruimte als je die ene muur doorbreekt, als dat zou kunnen, of juist een andere indeling in het huis kan maken. Probeer de potentie die het huis heeft te zien en of dat voldoet aan jouw wensen. Ik verbaas me weleens met watvoor gemak er huizen worden gekocht. Over een paar schoenen wordt nog langer nagedacht. Nu snap ik dat het in Amsterdam misschien best heel anders kan zijn en je gister al een bod boven de vraagprijs had moeten doen. Dan ben ik blij dat we in Haarlem wonen en dat dat hier niet het geval is. Goedkoop zijn de huizen zeker niet. Voor een 140k koop je nou eenmaal niet zoveel hier, of je moet in Schalkwijk willen wonen. Maar ja, dat wilt niemand. Voor diezelfde 140k koop je aan de andere kant van het land een riante eengezinswoning. Er zal vast een reden voor zijn waarom die verschillen in zo’n klein land zo groot zijn. Ik hoop dat je snel de woning vindt waarin je je thuis gaat voelen en je je eigen paleis van kan gaan maken. Let me know als we de kurk kunnen optrekken!

Annelies

Jaa, voor mij is de huizenjacht geopend. Dat had echt nog wel wat voeten in de aarde hoor! Toen ik research ging doen op internet, werd mijn hoop dat ik kon kopen steeds kleiner en kleiner. Dus ten einde raad heb ik toch maar een gesprek bij de hypotheker aangevraagd. En er blijkt dus echt heel wat mogelijk. Hoe streng de regels ook worden vastgesteld door de AFM (de autoriteit financiële markten ofzoiets), ze vinden toch altijd weer mazen in de wet. Dat geeft de burger moed! Want echt, er is zoveel mis aan de huizenmarkt. Kun je al die jaren een duur huurhuis prima betalen, op het moment dat je een huis gaat kopen, is dat ineens niet meer van belang. Kun je nog zo hard roepen dat je nog nooit een huurachterstand hebt gehad, als je een huis koopt kun je maximaal een aantal keren je jaarsalaris lenen en dan houdt het wel op. En kon je vroeger nog een flink bedrag op de koopsom van het huis leggen om bijvoorbeeld een verbouwing te betalen of een duurdere lening af te betalen (scheelt rente), nu kun je maximaal 2% bijlenen en dat wordt de komende jaren steeds minder. Vandaar ook dat ik liever dit jaar nog een huis koop. Alle beetjes helpen. Maar je kunt dus prima een hypotheek krijgen als je bijvoorbeeld nog studieschuld hebt. Wil je het helemaal eerlijk spelen, dan gaat er een paar procentpunten van je te lenen bedrag af, maar wil je het gewoon geen factor laten zijn, dan kun je de afbetaling maximaal 5 jaar stopzetten. Loopt de looptijd gewoon langer door. En aangezien die lening niet bij de BKR staat geregistreerd, is er op een bepaald moment geen bewijs dat jij stufi hebt gekregen. Omdat dat soort informatie onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens valt, mag een instantie als DUO die informatie ook niet geven aan een bank. Volgens mij. Dus dat scheelt al. Verder zijn er nog wel meer trucjes, om bijvoorbeeld een groot deel van de kosten koper ook mee te financieren. Scheelt toch een hoop als je niet veel spaargeld hebt en dat wat je hebt liever aan verf en meubels uitgeeft. Wat je zegt is wel waar trouwens, het is zo leuk om bij mensen binnen te kijken! Wat hebben zij gedaan met de ruimte, hebben ze smaak. Laatst was ik trouwens in een huis waar de mensen die er woonden niks meer aan hadden gedaan sinds ze het kochten. Echt jammer, want het had zo’n mooi huis kunnen zijn. Poeh, weet je, het is echt zo’n nieuwe wereld, dat huizen kopen. Wel een hele leuke! Kan niet wachten tot ik de sleutel in het slot van mijn nieuwe eigen huis kan steken. Maar ik vermoed dat ik gezien de markt hier in Haarlem wel geduld moet hebben, want hoewel Amsterdam echt de kroon spant, is Haarlem ook niet makkelijk hoor. Ik laat je weten als het zo ver is! Housewarming, yay!