Oud en Nieuw

Het nieuwe jaar is weer begonnen en de goede voornemens vliegen je om de oren. An en Nan hebben een hekel aan goede voornemens maar hebben toch wel wat doelen voor 2016.

Nanda

Gelukkig nieuwjaar! Ik kan het al bijna niet meer horen. De verschrikkelijkste zin van het jaar “de beste wensen!”. Mag ik even een emmertje? We staan weer aan het begin van een nieuw jaar, dus iedereen wenst elkaar uiteraard het beste in het nieuwe jaar. 2016 dus. Een extra lang jaar, want een schrikkeljaar. Hopelijk wordt het geen verschrikkelijk jaar. Laten we het eens lekker cliché over goede voornemens hebben. Mijn voornemen is er om een mooi en gelukkig jaar van te maken. Maar ja, wie wil dat niet? Niemand neemt zich voor om er eens even een ontzettend rot jaar van te maken lijkt me. Verder heb ik eigenlijk ook niet echt voornemens die ik op 1 januari ineens invoer. Dat is meestal toch gedoemd te mislukken volgens mij. Als je iets wilt veranderen kan je het beter meteen doen of op een moment dat goed voelt en je het dus wel vol gaat houden, zoals meer sporten, stoppen met roken of afvallen. Wat toch ieder jaar wel weer de top 3 van goede voornemens is denk ik. Ik ga wel weer even wat minder snoepen en proberen meer te sporten. Maar gezien m’n huidige lichamelijk toestand, kan ik niet roepen dat ik 3x per week ga hardlopen bijvoorbeeld. M’n hoofd wil soms wel, maar m’n lijf werkt nog lang niet altijd mee. De intentie is er in ieder geval. Ik verbaas me altijd weer hoe ontzettend druk het de eerste 4-6 weken van het jaar in de sportscholen is. Zoveel mensen die ineens meer willen gaan sporten, maar na zo’n 5 weken tot de conclusie komen dat het a) toch niet voor hen is weggelegd, b) het niet in hun drukke werk-gezin-leven past, c) ze eigenlijk niet weten hoe die apparaten precies werken, d) geen resultaat zien en e) alle voorgaande antwoorden en excuses die ik nog vergeten ben. Je pikt ze er zo uit, het zijn veelal huisvrouwen (met kort pittig kapsel) die met Kerst en Oudjaar zich nog volpropten met veel teveel ongezond eten en daarna 2x per week staan te huppelen in een Zumba klasje en dan verwachten dat ze na 4 weken wel het lichaam van Doutzen Kroes zullen hebben. Als dat zo was, werden die klasjes wel wat drukker bezocht denk ik. Maar goed, mijn voornemens dus. Daar ben ik eigenlijk al een tijdje mee bezig, voor zover ik ze heb dan. Eerst herstellen van m’n overspannenheid en daarna m’n hart volgen. Klinkt zo simpel, is het zeker niet. Maar of dat nou onder goede voornemens valt? Ik ga in ieder geval niet meer doen wat praktisch of handig is of goed verdient of omdat het moet, ik denk dat het van me verwacht wordt, maar omdat ik het wil. Weg met het oude en op naar het nieuwe! En verder, een ander huis, leuke man, de loterij winnen en heel veel leuke en memorabele momenten! Zo, en nu eet ik die oliebol nog even op voor ik een rondje ga hardlopen 😉

Annelies

Goeie voornemens. Daar trap ik niet meer in. Elke keer als ik me voornam dat het nieuwe jaar dit keer echt top ging worden, werd het natuurlijk flop. Zwaar overdreven weliswaar maar afgelopen jaar was dat wel waar en ik kan me zo nog wel wat jaren herinneren. Echt hele tastbare goede voornemens maak ik nooit, al heb ik wel een bucket list gemaakt afgelopen jaar. Een groot aantal daarvan heb ik ondanks alle crisis van afgelopen jaar wel gedaan dus dat is mooi. Misschien ga ik dat wel weer doen voor 2016. Maar het enige praktische voornemen wat ik heb is een dag in de week naar de sportschool als ondersteuning van mijn training voor pencak silat. Ik wil mijn spieren weer sterker maken en dan in iets sneller tempo dan lukt met 1x per week training. Een jaar geleden deed ik nog fanatiek crossfit, voor ik overspannen werd en ik merk nu dat alles wat ik toen kon met mijn lijf zowat helemaal weg is. Dat frustreert me mateloos tijdens zo’n training en natuurlijk moet ik niet alles zo snel willen maar als ik het een beetje kan helpen door een keer extra te sporten dan geeft me dat wellicht wat lucht. En verder wil ik alleen maar meer balans en meer energie, zodat ik weer van meer kan genieten. En net als jij wellicht ook een nieuw huis, een nieuwe vent en gewoon lekker leven. Oh en de loterij winnen, dat is zonder meer erg prettig. Dan is een nieuw huis ineens binnen handbereik zonder gedoe. Wel fijn dat we een beetje aan dezelfde dingen gaan werken, kunnen we daar samen voor gaan en elkaar bij de les houden! Maar ik ben net als jij wel weer benieuwd naar alle goede voornemens van anderen en vooral wat ervan terecht komt. Ik ben het met je eens dat je alles wat je wilt veranderen in je leven gewoon moet doen, inderdaad wanneer het goed voelt en je eraan toe bent. Wachten tot 1 januari is uitstelgedrag en daar komt meestal weinig goeds van terecht. Ik voel mezelf wel cliché dat ik ook vanaf nu meer wil gaan sporten maar december was even niet handig qua alle drukte op de dagen dat ik dat wilde gaan doen. Misschien ga ik nog wel een sportbuddy vragen bij de sportschool. Vorig jaar boden ze dat aan, dat iemand van de trainers met je mee doet, zodat je beter gemotiveerd blijft. Ik merk dat ik het wel fijn vind als ik een soort afspraak heb, dat ik erheen moet. Een beetje tot het routine wordt, daarna zit de afspraak er wel in denk ik. Moet een beetje gewoonte worden. Goed dat je gaat hardlopen, zou ik ook moeten doen…zeker met al die oliebollen. Ik kan geen oliebol meer zien, zit nog vol van de kerst en mijn verjaardag ook, maar we doen er nog eentje! Op naar een mooi 2016!