Kan niet stoppen met schoonmaken

Annelies had laatst een aanval. Een schoonmaakaanval. Ze was niet meer te stoppen. Met als gevolg dat ze nog een aanval kreeg en nu met rode ogen op de bank zit. Is dit normaal?

Annelies

Heb jij dat wel eens Nan, zo’n onweerstaanbare neiging om alles, maar dan ook echt alles, schoon te maken? Dat je opstaat, je eerst wel redelijk normaal voelt, ontbijt, doucht, kleren aan. En terwijl je dan je kleren aandoet, je ineens ziet dat je kamer onder een laag stof is bedolven, je stapel wasgoed tot aan het plafond reikt en je bed eigenlijk al drie weken niet verschoond is? Dat dat tot dat moment geen enkel probleem was, doet er dan niet meer toe. Nu is dat vrij snel opgelost. Bed afhalen, was uitzoeken en de grootste stapel meteen in de wasmachine stoppen. Stofdoek en stofzuiger door je kamer en dat is dan 1. Maar dan loop je naar beneden en dan is daar ook van alles mis. In mijn geval wilde ik de rest van het huis stofzuigen, de vloer in woonkamer dweilen (wat het enige is dat ik uit heb weten te stellen deze keer), een natte doek over alles heen halen, de magnetron ongeveer spotless schoon (onmogelijk) maken, elk stofje moest en zou weg. Nou, het is schoon, mijn stapel was is gekrompen tot acceptabel niveau, en ik voel me redelijk tevreden nu, maar nu heb ik dus eindeloze niesbuien. Want behalve allergie voor honden (zie vorige post) heb ik dus ook enorme allergie voor huisstofmijt. En die gaan altijd lekker overal in en op zitten als je als een razende door het huis gaat met schoonmaakspul. Of eigenlijk vooral door het geblaas van de stofzuiger. Dus ik heb mijn pakje zakdoekjes maar weer erbij gepakt. De rest van de avond maar hopen dat het langzaam minder wordt. Zou wijn helpen?

Nanda

Euhm…nou, om eerlijk te zijn: dat heb ik hooguit 1-2x per jaar. Maar dan gaat ook echt alles op z’n kop. Alle kasten worden uitgemest en vuilniszakken vol verlaten het huis. Wat ik overigens niet in 1 dag doe. Gelukkig ben ik niet echt een sloddervos en is het meestal wel redelijk netjes en schoon in huis, was ik elke week de was weg en verschoon ik het bed. Er is toch niks lekkerder dan in een verschoond bed te stappen en de geur van het wasmiddel te ruiken? Dat is steevast de afsluiter van mijn weekend op zondagavond. Een klein geluksmomentje.
Maar die huisstofmijtallergie, die heb ik ook. En nogal hardnekkig ook. Elke arts zegt weer, “oh dat is wel een hele heftige uitslag” als ik weer eens een test moest doen. Inmiddels dus ook al miljoenen middeltjes geprobeerd en tig artsen, specialisten en zelfs alternatievelingen bezocht. Conclusie. Get used to it. En dat ben ik inmiddels ook wel. Ik kan je wel wat tips geven, inmiddels val ik wel in de categorie ‘expert’ denk ik. Geen vloerbedekking, geen gordijnen, maar luxaflex (maar rebels als ik ben heb ik die dus niet, maar lekker gezellige gordijnen), hoezen om het beddengoed en matras, altijd een raam open voor ventilatie, de kachel zeker niet te hoog zetten en heel.goed.stofzuigen! Oh ja, en standaard een voorraad levocetirizine pillen in huis hebben. Maar gaan we het nu echt over schoonmaken en allergieën hebben? Zijn we huismutsen aan het worden? Nee toch!
Proost An!